Certificate of Convenience and Necessity Mapping Requirements Guidance

I would like to apply to obtain or amend a Certificate of Convenience and Necessity (CCN)
under Texas Water Code (TWC) 88 13.241-.257* and 16 Tex. Admin. Code (TAC) 8§ 24.101-
.120*. What should I know about the mapping requirements?

*Note: a copy of the relevant sections of the Texas Water Code and Texas Administrative Code
can be found online at: http://www.puc.texas.gov/agency/rulesnlaws/Default.aspx.

General Requirements

Q. What are the requirements for mapping documents?
A. Mapping documents must meet the requirements found in 16 TAC 8§ 24.105(a)(2) and
24.106(b). This means that an applicant must file:

(1) a small-scale (general location) map;

(2) a large-scale (detailed) map;

(3) digital data or a metes and bounds survey; and

(4) a complete list of all retail public utilities, districts, and municipalities located within a

certain distance of the proposed service area.

Each of these mapping requirements is further explained below.

Small-Scale (General Location) Map

Q. What must the small-scale (general location) map show?
A. The small-scale (general location) map must show only the proposed service area(s) with
enough detail to locate the service area in the vicinity of the nearest town, city, or county.

Q. What if the proposed water service area and proposed sewer service area have different
boundaries?

A. Two separate small-scale (general location) maps must be filed: one small-scale (general
location) map showing only the proposed water service area’s boundary and a second small-scale
(general location) map showing only the proposed sewer service area’s boundary.

Q. Is agraphic or diagram of the proposed service area considered an acceptable mapping
document?

A. No. A hand drawn map, graphic (such as a PDF), or diagram of the proposed service area is
not considered an acceptable mapping document. The proposed service area must be displayed on
a small-scale map shown in reference to verifiable man-made and/or natural landmarks such as
roads, railroads, or rivers.

Q. How many copies of the small-scale (general location) map must be filed with the
application or supplementary filings?

A. The applicant must include seven copies of each map, which maintain the scale of the map. To
maintain the scale of map, the maps cannot be reduced or enlarged from the original map.




Large-Scale (Detailed) Map

Q. What must the large-scale (detailed) map show?

A. The large-scale (detailed) map must show only the proposed service area(s) with enough detail
to accurately locate the service area(s) in reference to verifiable man-made and/or natural
landmarks such as roads, railroads, or rivers.

Q. How much detail must be included in the large-scale (detailed) map?

A. The large-scale (detailed) map must clearly label and mark the outer boundary of the proposed
service area(s) in reference to verifiable man-made and/or natural landmarks such as roads,
railroads, and rivers. These verifiable man-made and/or natural landmarks must be clearly labeled
and marked on the map as well.

Q. What if the proposed water service area and proposed sewer service area have different
boundaries?
A. Two separate large-scale (detailed) maps must be filed:

(1) one large-scale (detailed) map showing only the proposed water service area’s
boundary; and

(2) a second large-scale (detailed) map showing only the proposed sewer service area’s
boundary.

Q. Should anything be excluded from the large-scale (detailed) map?
A. Yes:

(1) Do not cover the outer boundary of the proposed service area with city limits or
extraterritorial jurisdiction (ETJ) boundaries; and

(2) Do not display property data, surrounding utilities, districts, city limits and/or ETJ
boundaries.

Q. Is agraphic or diagram of the proposed service area considered an acceptable mapping
document?

A. No. A hand drawn map, graphic (such as a PDF), or diagram of the proposed service area is
not considered acceptable mapping documents. The proposed service area must be displayed on a
large-scale map shown in reference to verifiable man-made and/or natural landmarks such as
roads, railroads, or rivers.

Q. How many copies of the large-scale (detailed) map should be submitted with the
application or supplementary filings?

A. The applicant must include seven copies of each map, which maintain the scale of the map. To
maintain the scale of the map, maps cannot be reduced or enlarged from the original map.

Digital Data

Q. Do I need to submit both digital data and a metes and bounds survey?

A. No. You may submit either digital data or a metes and bounds survey. If the submitted
information does not properly depict the information necessary to process the application, then
additional information will be requested.

Q. What must the digital data show?



A. The digital data must show only the proposed service area(s). The digital data must correspond
to the same proposed service area(s) as shown on the small and large scale maps. The proposed
service area(s) must be clearly labeled as the proposed water or proposed sewer service area.

Q. In what file format must the digital data be submitted?
A. The digital data must be submitted in either a shapefile (.shp) or a drawing (.dwg) format.

Q. What must be included with digital data, if submitted in a shapefile (.shp) format?
A. A shapefile is made up of six files including a .dbf, .shp, .shx, .sbx, sbn, and the projection (.prj)
file.
e The .prj file includes the details of the coordinate system and datum used to create the
shapefile.
e The .shp must be a single, continuous polygon record clearly marked as the proposed water
or the proposed sewer service area.

Q. What must be included with digital data, if submitted in a drawing (.dwg) file format?
A. Include the world (.wld) file or text file with the details of the coordinate system and datum
used to create the .dwg. Also, the .dwg file must be a single, continuous polyline or polygon record
clearly marked as the proposed water or the proposed sewer service area.

Q. On what medium must the digital data be submitted?
A. The digital data must be submitted on a data disk (CD) and filed with Central Records at the
Commission.

Q. How must the CD be labelled?

A. Each CD must be labeled with the applicant’s name and, if known, the docket number. Docket
numbers are issued when an application is filed. Therefore, if you are filing the CD with the
application, label the CD with the name and a space for the docket number.

Example: XYZ Water Utility
Docket #

Q. How many copies of the CD should be submitted with the application or supplementary
filings?

A. The applicant should include seven copies of the CD. The contents of each CD must be
identical.

Metes and Bounds Survey

Q. Do I need to submit both a metes and bounds survey and digital data?

A. No. You may submit either a metes and bounds survey or digital data. If the submitted
information does not properly depict the information necessary to process the application, then
additional information will be requested.

Q. Must a metes and bounds survey be certified by a licensed state or registered professional
land surveyor?



A. Yes. The metes and bounds survey (legal description) must be certified by a licensed state land
surveyor or a registered professional land surveyor.

Notice List of Neighboring Retail Public Utilities, Districts, and Municipalities

Q. For an existing CCN, which entities must the notice list include?
A. The list must include:

(1) all retail public utilities, districts, and municipalities located within a 2-mile buffer
(measured from the outer boundary) of the proposed water and/or sewer service area(s); and

(2) all groundwater conservation districts and counties located within the proposed water
and/or sewer service area(s) requested with the application.

Q. For a new CCN, which entities must the notice list include?
A. The list must include:

(1) all retail public utilities, districts, and municipalities located within a 5-mile buffer
(measured from the outer boundary) of the proposed water and/or sewer service area(s); and

(2) all groundwater conservation districts and counties located within the proposed water
and/or sewer service area(s) requested with the application.

Q. Where can | find maps and digital data for districts?

A. You may view and download district maps digital data from the Texas Commission on
Environmental Quality’s (TCEQ) website:

http://www14.tceq.texas.gov/iwud/maps/

Q. Where can | find maps and digital data for groundwater conservation districts?
A. You may view and download groundwater conservation district maps and digital data from
TCEQ’s website: https://www.tceq.texas.gov/groundwater/groundwater/districts.html

Q. Where can | find contact information for districts and groundwater conservation
districts?

A. You may locate district contact information in TCEQ’s Water District Database:
http://www14.tceq.texas.gov/iwud/index.cfm

Miscellaneous

Q. How do I file this information at the Public Utility Commission of Texas?
A. Instructions are available at: http://www.puc.texas.gov/industry/filings/FilingProceed.aspx

Q. Who should I contact if | have further questions?
A. For general questions, please call 512-936-7405.

For questions relating to data or mapping, please contact:
Kristy Nguyen at 512-936-7375; or
Tracy Montes at 512-936-7187.

Attorneys, please call 512-936-7288.
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